OM : MIG

Jag hör till en av de där, kanske jobbiga, personerna som alltid har vetat vad jag vill göra med mitt liv. Ända sedan jag var ett barn har jag sagt att "när jag blir stor, då ska jag bli läkare!". Våren 2012 gick den här drömmen i uppfyllelse, för då kom jag nämligen in på läkarprogrammet. Då hade jag ingen aning om att dessa 5,5 åren som jag då hade framför mig skulle lära mig otroligt mycket mer än att enbart bota människokroppen med hjälp av mediciner, diagnoser och operationer. För samtidigt som jag flyttade till Örebro började även en helt ny resa för mig, eftersom jag då även precis avslutat min första utbildning till yogainstruktör.

 

Jag insåg ganska snabbt efter att jag börjat på läkarprogrammet, att läkning, hälsa och välmående - åtminstone för mig - även innebär en helt annan dimension än den som lärs ut i skolan. För mig är hälsa och välmående något betydligt mycket större än bara frånvaro av sjukdom. För att må riktigt bra, så krävs det inte bara att vi har kroppar som fungerar, vi måste också känna att dem fungerar. Vi måste må bra i oss själva - i själen och hjärtat - inte bara i kroppen. För mig, var det först efter att jag på riktigt förstod yogan som jag också för första gången kunde säga att jag faktiskt mådde riktigt bra i mig själv, det är därför helt naturligt för mig att jag ville utveckla detta vidare, lära mig mer om yoga, men framförallt - hjälpa andra att uppleva samma sak.

 

Parallellt med läkarutbildningen och forskningen har jag också utbildat mig till yogainstruktör. Efter min första utbildning i "Poweryoga", som jag gick som en internutbildning via ett gym i hemma Lund, fick jag mersmak och ville fördjupa mig mer. Jag tog studieuppehåll från mina läkarstudier och åkte till Indien där jag gick min första RYT 200 utbildning i Ashtanga Vinyasa yoga. Efter detta har jag även gått MediYoga-institutets utbildning i Medicinsk Yoga. Det viktigaste för mig har dock aldrig varit formen av yoga, utan yogan i sig. Vi är alla olika, beroende på vart vi befinner oss i livet har vi olika behov, och olika former av yoga tilltalar oss mer eller mindre. Men, målet med yoga är alltid det samma, oavsett om jag yogan själv eller jag lär ut yoga, så är det det jag försöker förmedla. Yoga är ett fantastiskt redskap, vi ska bara lära oss att använda det på vårt unika sätt, sen skapas magi, oavsett hur vi väljer att använda det.

 

Jag har en stark tro på att kropp, sinne och själ är starkt sammankopplade. Genom läkarutbildningen lär vi oss framförallt att ta hand om kroppen. Genom yogan, lär vi oss framförallt att ta hand om sinnet - båda delarna är lika viktiga för att må bra. 

 

 

MIN : VISION

Jag har en stark tro att vi behöver mer än piller för att må bra. Vi lever i en tid där sjukskrivningarna ökar, stressen ökar, prestationskraven ökar, det allmänna måendet sjunker och trots att vi gör allt det här för att saker och ting ska gå bättre så gör det bara det motsatta.

I dagens samhälle har vi stora krav. Vi vill så mycket. Så, hur gör vi bäst för att nå våra mål, utan att bränna ut oss själva? Hur går vi i mål, fortfarande med energin på topp? Hur gör vi för att ha kvar energin för att fortsätta utvecklas och inspireras? Är verkligen det bästa sättet att hasta iväg till gymmet, köpa dyra vitamintillskott, slänga i oss en grön smoothie i bilkön hem, stressa för att hinna yoga - eller finns det andra, enklare sätt?

Stress är idag en av de viktigaste orsakerna till ohälsa. Och det är inte bara rent psykiskt vi tröttar ut oss, också våra kroppar tar stryk av att vara kroniskt stressade. Bland annat ökar stress risken för hjärt och kärlsjukdomar, stroke, diabetes, infektioner, trötthet, sömnstörningar - för att nämna ett par…  Det är viktigt att förstå att den bästa vägen till målet inte är att ta sig dit så fort som möjligt, utan att faktiskt göra det på ett sätt som är hållbart i längden.

Med en fot i forskningen, en fot i medicinen och en fot i det österländska perspektivet på välmående och hälsa har jag lyckats samla på mig en del kunskap och tankar om hur vi på bästa hand tar hand om oss själva: kroppsligt, mentalt och energimässigt. Jag väver samman enkla tekniker från yogan för avslappning, stresshantering, återhämtning, och självutveckling och medicinens kunskap om hur kroppen fungerar rent fysiologiskt och hur vi gör för att ta hand om den på bästa sätt.

 Min filosofi är att yoga ska vara enkelt, och ska kunna göras överallt - av vem som helst. Jag tvättar gärna bort "flummet" från yoga, och berättar om hur vi påverkas av yoga, meditation och avslappning med stöd från forskningen och den moderna vetenskapen. Jag inspirerar till ett liv där du själv kan ta kontrollen över ditt mående - psykiskt och fysiskt - ett liv där du hittar dina egna redskap för vad just du behöver för att må bra.

Att må bra är en förutsättning för att prestera bra. En hjärna som är infekterad av stress har svårt för att vara kreativ. Dessutom finns det inget som smittar så kraftfullt som vad positiv energi och välmående gör. Det är dags att tänka om och tänka nytt. Det är så otroligt enkelt att må bra!

Det finaste vi kan ge världen - det är att ta hand om oss själva. De små sakerna vi gör för oss själva, för att må bra. För att när du mår bra, då smittar du av dig till din omgivning. Och det är just den energin vi behöver - mer än någonsin - just nu. Tillsammans kan vi förändra världen. Men. Det börjar hos dig.